OVNHUS Kunsthåndværkermarked

OVNHUS Kunsthåndværkermarked 2024 præsenterer 75 deltagere på et censureret 3-dages marked for professionelle kunsthåndværkere.

Markedet er etableret og drives af frivillige ildsjæle.

OVNHUS Kunsthåndværkermarked finder sted 4. weekend i juli.

Om Foreningen OVNHUS

Har du lyst til at støtte arbejdet med at etablere OVNHUS Kunsthåndværkermarked, kan du melde dig ind i foreningen på markedsdagene. Det koster 150 kr. om året.

Har du lyst til også at yde en aktiv indsats eller være frivillig på markedsdagene, kan du sende en mail til info@ovnhus.dk så vil du blive kontaktet af en fra bestyrelsen. Du kan også henvende dig i Info-teltet på markedsdagene, hvis du har lyst til at hjælpe til ved næste års marked.

OVNHUS´ historie

Midt i 1990’erne blev en lokalplan for havneområdet i Nykøbing Sjælland vedtaget. Området mellem Snekkevej og Havnevej blev kaldt for Artisenat. Navnet var inspireret af det franske Artisanat, et sted for kunst og kunsthåndværk. De følgende år blev området opdelt i parceller, og der blev pålagt en klausul: På hver parcel skulle der bo minimum én arbejdende kunstner eller kunsthåndværker.

En gruppe af bl.a. lokale kunsthåndværkere og kunsthåndværk-interesserede dannede Artisenatgruppen, Odsherred. Gruppen arbejdede for at etablere området, som det var tænkt. Bl.a. skulle der hvert år arrangeres et kunsthåndværkermarked den 4. weekend i juli.

Næste skridt for Artisenatgruppen var at skaffe midler til at arrangere kunsthåndværkermarkederne. Det lykkedes at skaffe midler til en 3-årig startperiode fra EU-udviklingsmidler.

Da keramikuddannelsen på Designskolen i Kolding blev flyttet til Bornholm, kontaktede skolen en herboende keramiker og tilbød skolens ovnhus, som indtil da havde rummet keramikovnene.

Ovnhuset er en 81 kvadratmeter stor kvadratisk bygning i let stål-konstruktion, opført i 1994 ved Designskolen i Kolding. I 2002 blev ovnhuset pillet ned og ført til Nykøbing Sjælland. Der blev støbt fundamenter, og huset blev genopført midt mellem parcellerne på Artisenatgrunden.

Artisenatgruppen blev registreret i Virksomhedsregisteret i 2003 med CVR.nr. 27767087.

I en årrække blev OVNHUS kunsthåndværkermarked afholdt på Artisenatgrunden. Efterhånden udviklede markedet sig, og man inddrog den såkaldte Cirkusplads mellem Korvetvej, Snekkevej og Havnevej.

I 2010 var hele udstykningen af matriklen på plads. Huse blev opført, og Kunstnerbyen på Havnen var en realitet. Den kaldte sig KPH4500.

Artisenatgruppen blev nedlagt på en generalforsamling den 25. november 2010, og samme aften blev Foreningen OVNHUS grundlagt.

Foreningen OVNHUS holder generalforsamling hvert år i sidste kvartal. I vedtægterne kan man læse om foreningens koncept og virke. Bestyrelsen består af 6 kunsthåndværkere og 2 vennemedlemmer, i alt 8 personer, samt 2 suppleanter for kunsthåndværkerne og 1 for vennemedlemmerne. Bestyrelsen arbejder frivilligt og modtager ikke honorar, men får udelukkende deres direkte udgifter til bestyrelsesarbejdet dækket. Desuden er der hvert år en stor gruppe lokale frivillige, som hjælper til på markedet.

Foreningen har løbende arbejdet med digitalisering og gennemskuelighed. De seneste år har foreningen meget målrettet rettet fokus på kravet om egenproduktion.

OVNHUS kunsthåndværkermarked har siden 2010 udviklet sig fra at være et lille, lokalt marked med 10-15 stande til nu at præsentere kunsthåndværk fra ca. 75 af de bedste kunsthåndværkere fra Danmark og fra vore nordiske nabolande. Besøgstallet ligger hvert år mellem 12.000 og 16.000 gæster.

Kunsthåndværkermarkederne finansieres udelukkende ved deltagernes betaling. En jury på 3 personer, som hver er anerkendt inden for deres fag, udvælger årets deltagere. På markederne er der plads til 70-75 stader. Typisk er der ca. 120 kvalificerede kunsthåndværkere, der søger. Juryen udskiftes løbende.

Nye vedtægter pr. 30. oktober 2019

I 2009 hvor udstykningen og salget af grundene i Artisenatgruppen Odsherred var afsluttet, blev “Foreningen OVNHUS” etableret med det hovedformål at videreføre OVNHUS-markedet.

På generalforsamlingen d. 25. november 2010 blev vedtægterne ændret.

På generalforsamlingen d. 24. oktober 2013 blev vedtægterne endnu en gang justeret.

På generalforsamlingen d. 30. oktober 2019 blev vedtægterne ændret.

Denne hjemmeside bruger cookies. Ved at fortsætte med at bruge dette websted accepterer du vores brug af cookies.